čtvrtek 4. ledna 2018

Historie klubu

Historie klubu se datuje od roku 1968, kdy se sešlo několik příznivců plastikového modelářství a díky pravidelným schůzkám a nadšení, dali možnost vzniku dnešního klubu plastikového modelářství Plzeň. Plastikové modelářtví bylo v té době na začátku své dlouhé kariéry a nikdo tehdy netušil že vzniká jeden z nejstarších klůbů v tehdejším Československu a dnes v České Republice.
KPM Plzeň začalo pořádat např. výstavy ve známém klubu “Dominik“. Členové klubu se účastnili krajských, ale i mistrovských bodovacích soutěží ve kterých získali řadu ocenění. S rostoucím zájmem o plastikové modelářství a historii se začala rozšiřovat i členská základna klubu. Například v osmdesátých letech měl klub téměř 50 členů. KPM Plzeň pravidelně pořádala krajské soutěže a pokračovala v prezentaci plastikového modelářství široké veřejnosti formou výstav ve spolupráci s městem Plzeň.
Od roku 1985 klub pravidelně pořádá tématické výstavy k výročí ukončení II. světové války, na kterých mohou návštěvníci zhlédnout stovky modelů letadel a bojové techniky. Jedny z největších výstav byla v květnu roku 1995 na kterou zavítali i příslušníci 398th BG Assn. 8th AF, jež se účastnili náletu na Plzeňskou škodovku 25. dubna 1945 a o pět let později v roce 2000 kdy byli opět hosty tři američtí letci sestřeleni nad územím Čech v letech 1944-45. Část výstavy byla věnována mj. i jejich případům.
V posledních letech opět pokračuje úspěšná prezentace členů klubu na soutěžích a to buď regionálního, celostátního či mezinárodního charakteru, kde dosahují předních umístění (úspěchy je možno zhlédnout zde). Výsledky snažení členů klubu je možné shlédnout v již známém setkání modelářů, které pořádá KPM Plzeň každý rok v prosinci v D-klubu na Zábělské třídě (již) od roku 1982. V posledních letech je tato akce spojena se soutěží pro všechny věkové kategorie, nesoutěžní výstavou modelů členů klubu, velký důraz klademe na začínající modeláře, pro které jsou vždy připraveny detailní kategorie a hodnotné ceny.
Od roku 2002 je navázána spolupráce s KPM Kovářská při Muzeu letecké bitvy 11.9. 1944 nad Krušnohořím se sídlem v Kovářské, jež sdružuje mladé zájemce o plastikové modelářství.Zároveň se velice úzce navázal kontakt s kolegy s KPM Kaznějov.
Někteří členové obou klubů se podíleli na zajištění mezinárodního setkání modelářů E-DAY v letech 2001-2004, jež pořádala v Plzni firma Eduard.
Posledním ze společných projektů je od roku 2005 příprava a uspořádání mezinárodního otevřeného setkání modelářů Pilsen-Kit. Akce se konala v areálu střeleckého stadionu ASS DUKLA Lobzy, nyní ve sportovní hale TJ Lokomotiva Plzeň na Slovanech. V posledních ročnících narůstá obliba této akce, jak z hlediska vzrůstajícího počtu návštěvníků, tak aktivních soutěžících z několika evropských zemí .
Pokud i Vy máte zájem o plastikové modelářství a historii zveme Vás mezi sebe. Vždy každé pondělí od 19:00 hod. v restauraci “Wallis“.
Jaromír Kohout


Z kroniky KPM Plzeň
[full_width]